AA - Audio
Hangtechnika fontossága a színpadon

A hangtechnika különböző területei

A hangtechnika elemei

A hangtechnika egy olyan széles körű műszaki terület, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a hangok minél jobb rögzítését, keverését és lejátszását. A hangtechnika ma már számos területen megtalálható, például az élő zenei koncerteken, stúdiófelvételeken, filmekben és televíziós műsorokban.

Hangtechnika fontossága a színpadon

A hangtechnika alapjai

A hangtechnika alapja a hanghullámok rögzítése, amelyet egy mikrofon segítségével lehet elvégezni. A mikrofonokat különböző típusokra oszthatjuk. Az évek során a hangtechnika fejlődése lehetővé tette a zenei előadások és hangosítások minőségének javítását, a zenekarok és előadóművészek számára pedig lehetőséget adott a zenei produkciók újabb és újabb elemekkel való kiegészítésére.

A hangtechnika eszközei

A felvétel után a hangokat keverni kell. A hangtechnika eszközei lehetővé teszik, hogy a különböző hangokat egyetlen összehangolt hangzássá alakítsák. A hangok keveréséhez általában keverőpultokat használnak, amelyek lehetővé teszik az egyes hangforrások beállítását, például a hangerő, a hangszín, a sztereó elhelyezkedés és a panoráma  beállításokat.

Hangtechnika fontossága a színpadon

Koncertek szervezése hangtechnika segítségével

A hangtechnika számos területet érint, például a koncerteket. Az élő koncertek során a hangtechnikusoknak biztosítaniuk kell a hangok kiváló minőségét és hangerőt. Ehhez használatos eszközök a keverőpult, hangszóró, mikrofon, erősítő. Ide tartoznak még az effektek: eszközök, amelyekkel változatos hanghatásokat lehet létrehozni, például delay, reverb, chorus stb.