AA - Audio
Koncertek hangosítása

A koncertek, zenei események hangtechnikai berendezései

Koncertek, felejthetetlen koncert élmények

Az élő koncertek mindig izgalmas zenei élményt kínálnak, ahol a hangszórók, hangfalak és erősítők kulcsszerepet játszanak. A zenészek művészi kifejezése minden részletében érzékelhető és kiváló minőségű lesz a fül számára, ha modern hangtechnikai eszközöket használnak a zenei események során. Ebben a témában nyújt hathatós segítséget az A.A. Audió, akik immár több mint 10 éves tapasztalattal és kiváló eszközökkel rendelkeznek ebben a témában.

Koncertek hangosítása

A koncertek nélkülözhetetlen berendezései

A hangtechnikai eszközök célja természetesen koncertek és más zenei események során ugyanaz, a hangok minél tisztább és erőteljesebb reprodukálása. A hangszórók egy membránt alkalmaznak, amely a hangok rezgéseit továbbítja a levegőbe. Az erősítők pedig ezen rezgéseket erősítik fel, lehetővé téve, hogy a hangok a koncertterem vagy stadion minden részébe kiváló minőségben eljussanak. Az elérhető technológiai fejlesztéseknek köszönhetően ma már a hangszórók és erősítők képesek kiemelni a finom részletek is, biztosítva egy teljes és gazdag zenei élményt.

Hangszóró típusok a koncertek világában

Az alábbi felsorolás bemutat néhány jellemző típust a hangfalak közül, melyeket a koncertek során használnak. A választás függ attól, hogy milyen hangzási célt kívánnak elérni a művészek:

  • Line Array Hangfalak: Ezek a rendszerek olyan elrendezéseket alkalmaznak, ahol a hangszórók sorokban helyezkednek el egymás fölött. Ez biztosítja a fokozatos hangsugárzást, és lehetővé teszi, hogy a hang egyenletesen terjedjen el a nagyobb területeken.
  • Stage Monitor Hangfalak: Ezek a kisebb, sávos hangszórók olyan célra szolgálnak, hogy a zenészek a színpadon pontosan hallják azt, amit játszanak. Ezenkívül segítenek a színpadon elhelyezkedő művészeknek a közönséggel való kommunikációban.
  • Subwoofer: A mély basszustartományra specializált hangszórók, melyek a koncerteknél a rendszer részeként gondoskodnak a vibráló, erőteljes basszus hangokról.

Koncertek hangosítása

A koncertek nagyágyúi: erősítők

Az erősítők a hangszórók teljesítményét fokozzák, lehetővé téve, hogy a zenekar vagy előadó művész hangja az egész koncertteremben jól hallható legyen. Természetesen a koncertek során a hangzás minősége is kulcsfontosságú. Az erősítőknek is  különböző típusai vannak, attól függően, hogy hol fejtik ki hatásukat: előerősítők, végfokok és  teljesítmény erősítőket is megkülönböztetünk. Az előerősítők a hangforrásból érkező jelet erősítik, a végfokok a közép- és magas tartományokat kezelik, míg a teljesítmény erősítők biztosítják a szükséges teljesítményt a hangszórók számára.