AA - Audio
Zenei élmény hangtechnika eszközei által

A hangtechnika elemei

A hangtechnika fontossága

A hangtechnika kiemelkedően fontos szerepet tölt be mindenféle koncerten és rendezvényen. A szakemberek által használt berendezések széles skálája áll rendelkezésre, amelyek mindegyike külön-külön fontos szerepet tölt be. Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb hangtechnikai berendezéseket és azok használatát.

Zenei élmény hangtechnika eszközei által

A hangtechnika elemei: hangfalak és mikrofonok

A hangtechnika egyik legfontosabb eszköze a hangfal. Koncerteken és rendezvényeken a hangfalak segítségével terjed az előadás hangja. A hangfalakat a helyszíntől és az előadás típusától függően különböző méretben lehet és érdemes választani. A mikrofonok használata által az előadó hangját továbbítják a hangtechnikai rendszerbe.

A hangtechnika másik eleme az erősítő

A hangtechnika másik eleme az erősítő, ami szintén kulcsfontosságú egy zenei rendezvényen. Az erősítők segítségével lehet növelni az előadás hangerejét, amely fontos szerepet játszik a koncertélményben. Az erősítők általában a hangfalakkal együtt kerülnek alkalmazásra, hogy a hangok minél tisztábban és erősebben szóljanak.

Zenei élmény hangtechnika eszközei által

A hangtechnika eszköze a mixerpult

A mixerpultokat arra használják, hogy különböző hangokat állítsanak össze, és kialakítsák az előadás hangzását. A hangtechnika segítségével az előadás során a hangokat beállíthatják az adott helyszínhez és a közönséghez igazítva. A mixerpultokat általában a hangtechnikusok kezelik, akik biztosítják, hogy minden hang szinkronban legyen, hogy a koncert minél jobb hangzást biztosítson.